شیوع همه گیری کروناویروس، منجر به افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان شده است، لذا توجه به راهکارهای مطرح شده از سوی متخصصان برای مقابله با این بیماری غیرواگیر خطرناک باید مورد توجه قرار داد.
پوکی استخوان که از آن به عنوان یک بیماری خاموش یاد می شود، یک بیماری غیرواگیر است که در آن استخوان ها پوک، متخلخل، ضعیف و شکننده می شود و تا زمانی که یک استخوان نشکند، علایمی از خود بروز نمیدهد. در همه انسانها برداشت کلسیم از استخوان ها بعد از ۳۰ سالگی آغاز می شود، اما در افرادی که فعالیت بدنی کمی دارند یا رژیم غذایی نامناسب دارند که مصرف لبنیات ناکافی و مصرف نمک بالا باشد، برداشت کلسیم از استخوان ها بیشتر است.
با ایجاد محدودیتها و قرنطینه خانگی در دوران کرونا، خطر پوکی استخوان شایعتر شده است، علاوه بر این عواملی همچون کمتحرکی، تغذیه نامناسب، افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده و حاوی نمک زیاد، مصرف ناکافی لبنیات و کمبود ویتامین D، از عوامل مهم پوکی استخوان در دوران کرونا محسوب میشود. با به کارگیری توصیههای غذایی و ورزشی میتوان با بیماری پوکی استخوان و عوارض مخاطره آمیز آن مقابله کرد.
همه افراد خصوصا کسانی که از دهه سوم زندگی عبور کردهاند، باید رژیم غذایی متعادل حاوی کلسیم و پروتئین کافی داشته باشند، بهتر است روزانه دست کم دو تا سه سهم لبنیات کم چرب و کم نمک مصرف کنیم؛ هر سهم لبنیات برابر است با یک لیوان شیر یا ماست کم چرب (کمتر از دو و نیم درصد)، یا ۴۵ تا ۶۰ گرم پنیر معمولی، یا یک چهارم لیوان کشک، یا ۲ لیوان دوغ، یا یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه.
ماهیهای کوچک مثل ماهی کیلکا که با استخوان خورده میشود؛ سبزیهای برگ سبز تیره مانند جعفری، کرفس و برگ چغندر و انواع مغزدانهها مثل بادام و کنجد نیز توصیه میشود.
همچنین توصیه می شود که مصرف نوشابههای گازدار، غذاهای پر نمک، تنقلات شور و غذاهای کنسروی محدود شود. طبق برنامه مکمل یاری کشوری، مصرف ماهانه یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D در افراد بزرگسال توصیه میشود و در سالمندان نیز روزانه یک عدد مکمل کلسیم و D توصیه میشود که بهترین زمان مصرف آن صبح قبل از پیاده روی است.