پتاسیم از جمله مواد معدنی مهم در سلامت بدن است که میزان تعادل مایعات در بدن را تنظیم میکند. شما میتوانید پتاسیم مورد نیاز بدن خود را از طریق مصرف مواد غذایی حاوی این مادهی معدنی به شکل روزانه دریافت نمایید. این مادهی معدنی ضروری برای بدن از مواد غذایی نظیر موز، سیب زمینی، شیر، ماهی ساردین، مرکبات و آجیل برای بدن تأمین میشود. برای آشنایی بیشتر با این مادهی معدنی در این بخش همراه ما باشید.
نماد شیمیایی پتاسیم در جدول تناوبی “K” میباشد که از کلمهی “kalium” مشتق شدهاست. این مادهی معدنی به وفور در اتمسفر یافت میشود که میزان آن در بدن انسان نسبت به کلسیم و فسفر بسیار بیشتر است. پتاسیم در بدن انسان به سوخت و ساز چربیها، سنتز پروتئین و ترشح انسولین توسط لوزالمعده کمک شایانی میکند. همچنین این مادهی معدنی با محافظت از رگهای خونی در مقابل آسیبهای اکسیداتیو در سلامت بدن نقشی مهم ایفا مینماید.
از مشکلات جامعهی امروز میتوان به مصرف بیش از حد سدیم و مصرف کم پتاسیم اشاره کرد. در نتیجه اگر نمک و سدیم کمتری جذب بدن شود و پتاسیم بیشتری مصرف گردد، تا حدودی ریسک حملهی قلبی کاهش خواهد یافت. پس سعی کنید در رژیم غذایی خود کمتر از نمک استفاده نمایید.
شاید در ذهن تمامی افراد موز به عنوان مهمترین منبع تأمین کنندهی پتاسیم به شمار رود. اما جالب است بدانید که مواد غذایی نظیر خرما و کشمش منابع بهتری برای تأمین این مادهی معدنی هستند که میتوانند در رژیم غذایی روزانهی افراد قرار بگیرند.
سیب زمینی پخته، آب آلو خشک و هلو خشک، لوبیای سفید، چغندر، اسفناج، خردل، پرتغال و آب پرتغال، صدف، ماست، آووکادو، آب نارگیل، ماهی قزل آلا، رب گوجه فرنگی، پوست انگور، بادمجان، آلو، طالبی، قارچ، کدو تنبل و خوراکیهایی از این دست از جمله منابع سرشار از پتاسیم هستند. ازاین رو اگر میخواهید پتاسیم مورد نیاز بدن خود را تأمین نمایید، حتماً از این گروه از مواد غذایی استفاده نمایید.
گرچه مصرف بیش از اندازهی پتاسیم بدن را دچار مخاطره میکند، اما دریافت به اندازهی آن نیز برای بدن ضروری است. تحقیقات صورت گرفته نشان دادهاند که هر فرد بالغ روزانه به چهار هزار و هفتصد میلیگرم یون پتاسیم نیازمند است. ازاین رو شما با مصرف به اندازهی مواد غذایی حاوی این مادهی معدنی باید نیاز بدن خود را تأمین نمایید تا بدن با مشکل مواجه نشود.
. تنظیم ضربان قلب و انقباض عضله
. بهبود عملکرد سلولی
. ساخت دارو
. بهبود عملکرد ماهیچههای قلب
. تنظیم فشار خون
. بهبود عملکرد سیستم عصبی
جالب است بدانید که از پتاسیم در تولید عکس، آتش بازی و ساخت مواد منفجره نیز استفاده میشود. در واقع خاصیت یددار بودن این مادهی معدنی سبب تولید چنین محصولی میگردد.
. گرفتگی عضلات شکمی
. یبوست
. احساس ضعف
این مادهی معدنی قند موجود در خون را به گلیکوژن تبدیل میکند. ازاین رو اگر میزان آن در بدن کم باشد شخص احساس ضعف خواهد کرد. همچنین پایین آمدن سطح پتاسیم سبب دفع مقدار زیادی کلسیم از طریق ادرار شده که بر روی سلامت استخوانها بسیار تأثیرگذار است.
پایین بودن پتاسیم همچنین سبب ضعف ماهیچهها و ایجاد اسپاسم در آنها میشود. از این رو اگر دچار ضعف ماهیچهها هستید، کمبود پتاسیم میتواند یکی از دلایل آن باشد.
در آخر باید متذکر شویم که بدن برای حفظ تعادل در سیستم گوارش به پتاسیم نیازمند است. بدین ترتیب زمانی که میزان پتاسیم در بدن کم باشد، خاصیت اسیدی معده کم شده و مواد مغذی کمتری جذب بدن میشود؛ که در نهایت منجر به نفخ، یبوست و گرفتگی عضلات شکم میگردد. پس سعی کنید مواد غذایی حاوی پتاسیم را در برنامهی غذایی روزانهی خود قرار دهید.